Algemeen

Ga je verhuizen? Maak een lichtplan!

Ga je verhuizen naar een nieuw huis of heb je verbouwplannen? Dan is een goed lichtplan een must! Maar oei… waar moet je precies beginnen? Het is belangrijk om vroeg te beginnen aan je lichtplan, zodat al je elektrapunten al meteen op de juiste plaatsen aangelegd kunnen worden en de spots in bijvoorbeeld het plafond, kunnen worden ingebouwd. In dit stappenplan vertellen wij je hoe je dit het beste aanpakt en jij een fijne sfeer in je huis brengt.

Stappenplan voor het maken van en lichtplan

Stap 1

Teken op een plattegrond de plek van meubels en wanddecoraties in en maak duidelijk waar de vaste elementen, zoals ramen en deuren zijn. Geef in de plattegrond aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.

Stap 2

Zet op de plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden. Waar ga je lezen, tv-kijken, eten, werken? Het kan prima zijn dat er soms meerdere activiteiten plaatsvinden op een plek. Bijvoorbeeld overdag werken aan de eettafel en ‘s avonds gezellig eten aan diezelfde tafel. Bepaal daarnaast per ruimte of je bepaalde elementen wilt uitlichten, zoals een schilderij.

Stap 3

Geef nu op de plattegrond aan welke soorten verlichting je nodig hebt. Bepaal als eerste de basisverlichting die de ruimte voldoende verlicht met zo min mogelijk schaduwwerking. Basisverlichting is vergelijkbaar met daglicht. Kies voor een combinatie van direct licht, bijvoorbeeld inbouw- of opbouwspots, en indirect licht, zoals een vloerlamp, wandlamp of stoffen kap. Deel ze in van hoog tot laag voor een mooie lichtverdeling.

Stap 4

Teken nu de praktische verlichting in, bijvoorbeeld leeslamp naast de bank, een bureaulamp of gericht licht boven de eettafel. Goed leeslicht heeft minstens 60 watt. Denk ook aan dimmers, zodat de verlichting minder fel kan worden en je meer sfeer kunt creëren wanneer je wilt.

Stap 5

Als laatste teken je de sfeerverlichting in op je plattegrond. Deze verlichting geeft niet direct de functie om de gehele ruimte te verlichten, maar is er meer als blikvanger. Ook kun je kiezen voor accentverlichting: zet bijvoorbeeld een mooi object in de spotlights of richt een spot op je boekenkast.

Stap 6

Kies als laatste welke armaturen en soorten lampen je wilt gebruiken. Niet alleen de lampen doen veel voor je interieur, ook de lichttemperatuur is erg sfeerbepalend. 1700K tot 2700K is (zeer) warm wit, het meest gebruikt in huis is 2700K. 3000K tot 4000K is juist koel (neutraal) wit. Deze lichttemperatuur is geschikt voor plaatsen waar helderder licht gewenst is. Warm wit en koel wit hebben allebei een even grote lichtopbrengst, alleen de kleur verschilt.

Heb je vragen over welk licht per ruimte het beste geschikt is of heb je advies nodig bij het maken van een lichtplan? Neem contact met ons op of kom langs in de winkel! Wij hebben een team van experts voor je klaarstaan die je van alles kunnen vertellen over de perfecte verlichting.